Barndomsminner for voksne

Som småjenter løp vi med med den litt rare og mindre pene grønnsaken i hånden som vi dyppet i en sukkerkopp. Var det egentlig en grønnsak eller frukt? Lite brydde vi oss om det, men vi elsket å spise den.

På varme sommerkvelder hvor vi syklet hjem fra Hurdalsjøen etter dagens faste kveldsbad, med håndklærne rundt oss og flagrende langt, vått hår og hvor sommeren virket lang som et år, ventet av og til rabarbragrøt med fløtemelk når vi kom hjem.

Jeg er fortsatt minst like glad i rabarbra den dag i dag. Og det er faktisk en grønnsak. Opprinnelig stammer den fra Sentral-Asia. Den er lett å få til å vokse i hagen, og du kan kjøpe den på de fleste hagesentrene. Ha på litt gjødsel i ny og ne, og du får en stor og takknemlig rabarbraplante som vil gi deg mye rabarbra.

Når du skal bruke rabarbra til en pai eller iskrem, får du et avkok (sukkersirup) som du for all del ikke må kaste. Avkoket smaker nemlig nydelig med for eksempel cava, musserende vin eller champagne – og vips så har du en rabrabrabellini. Det er så enkelt at jeg ikke har en oppskrift på det. Det er bare er å blande 50/50 rabarbraavkok (silet og avkjølt, selvsagt) og musserende vin. Husk å bruke en vaniljestang når du koker opp rabarbraen, da får du i tillegg en deilig vaniljesmak i bellinien.

I anledning søstrehelg på torpet, var jeg jo nødt til å lage noe med rabarbra, og det ble rabarbraiskrem. I tillegg til flere rabarbrabellinis selvsagt. Vi har en ismaskin som er kjøpt på Jernia, og den gir deg ferdig iskrem på cirka 20 minutter. Man kan lage iskrem også uten ismaskin, men det kan være vanskelig å unngå en kornete og “isete” konsistens. Siden man bruker ferske egg i iskrem, er det mange som velger å koke blandingen først. Jeg tror at eggene vi får i Norge er såpass kontrollerte og friske at jeg hopper over dette leddet. Det tar kortere tid, og iskremen smaker minst like godt.

Her er oppskriften:

  • 200 gr. rabarbra
  • 50 gr. sukker
  • 4 eggeplommer
  • 100 gr. sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 dl. fløte
  • 3 dl. melk

Skrell og rens rabarbraen, og del opp i biter på cirka 3 centimeter. Kok opp rabarbraen med sukker og vaniljestang, og la koke i cirka 20 minutter. Sil blandingen (bruk avkoket til for eksempel rabarbrabellini), og plukk ut rabarbrabitene. Skill eggeplommene og bland sammen med fløtemelken, sukkeret og vaniljestang. Ha blandingen i iskremmaskin, og tilsett rabarbraen på slutten.

Mmm.
Mmm.
Denne frøkenen som var på besøk på torpet, var ikke så begeistret for Gaius på 72 kilo...
Denne frøkenen som var på besøk, var ikke så begeistret for Gaius på 72 kilo…
Gaius var derimot svært så begeistret for henne.
Gaius ville riktignok svært gjerne hilse på frøknenen.