alt=makroner

Syndig salt

Makroner er ikke så vanskelig å lage som mange skal ha det til. Den viktigste ingrediensen er tid.

Hvis du velger å lage ditt eget mandelmel, som jeg gjør, krever det at du har tid. Alternativt kan du kjøpe mandelmel i butikken. Det er ganske dyrt, i tillegg til at melet ofte er for grovmalt, og da blir makronene rustikke. Det kan være fint i seg selv, men jeg foretrekker jevnere og glattere makroner. Disse makronene lagde jeg til dåpen for sønnen til en venninne. Den kremfargede er fylt med syrlig hvit sjokoladekrem, mens den lilla (den ser riktignok sort ut på bildet), er fylt med salt lakris.

Det viktigste utstyret du trenger for å lage vellykkede makroner, er en makronmatte. Jeg har flere, men den jeg er mest fornøyd med, kommer fra Lékué. En makronmatte sikrer at det blir lik størrelse på alle makronene og at makronene ikke flyter ut i kantene.

Tre viktige tips når du skal lage makroner:

 1. La makronene hvile i minst 45 minutter på makronmatten før de settes i ovnen. Det skal danne seg en tynn hinne på makronene før de stekes. Da er det lettere å unngå at makronene sprekker på toppen under stekingen.
 2. Når du skal steke makronene, sett en ekstra stekeplate under stekeplaten du steker makronene på. Det bidrar også til å hindre at makronene sprekker under steking.
 3. Bruk alltid romtempererte eggehviter. Det aller beste er om eggehvitene får ligge i romtemperatur i et døgn før de brukes.

Jeg fulgte basisoppskriften til bloggen 1001 makroner. Den funket veldig fint, men makronene ble noe lave. Ulempen er at makronene fort kan gå i stykker når man tar på fyll (særlig hvis man bruker seigt lakrisfyll). Jeg kommer til å eksperimentere mer med basisoppskriften for å finne den perfekte kombinasjonen av eggehviter og mandelmel.

Her kommer oppskriften to ulike fyll: salt lakrisfyll og syrlig sjokoladekrem. Det salte lakrisfyllet er himmelsk godt i kombinasjon med en søt makron, men det er utfordrende å bruke siden lakrisen først skal smeltes, avkjøles noe og has på makronene før lakrisen stivner og går tilbake til sin opprinnelige form. Oppskriften på det syrlige sjokoladefyllet kommer fra bloggen Gry`s kjøkkenskriverier.

Salt lakrisfyll

 • Cirka 200 gram lakris (salte lakrisfisker eller liknende)
 • Cirka 1 dl. fløte

Fremgangsmåte:

Ha lakrisen og fløten i en kjele på svak varme til lakrisen er smeltet. Det tar litt tid, så ha tålmodighet. Det er viktig å la lakrisen avkjøles før fyllet has på de ferdigstekte makronene, hvis ikke så ødelegger du makronen. Ha litt fyll på en av halvdelene, og sett den sammen med den andre halvdelen. Sett kjølig.

 

Syrlig hvit sjokoladekrem

 • 100 gr. hvit sjokolade
 • 1 dl. fløte
 • 1 ts. raspet sitronskall
 • 50 gr. smør
 • 3 dl. melis
 • 1 ss. sitronsaft

Kok opp fløten, og smelt sjokoladen i den. Rør til sjokoladen er smeltet, avkjøles helt. Pisk opp 50 g smør, tilsett 300 g melis og 1 ss. sitronsaft. Tilsett evt. litt konditorfarge hvis du ønsker det. Pisk til det er kremet.  Pisk inn den avkjølte sjokoladen, litt etter litt. Massen skal bli blank og myk. Ha kremen over i en sprøtepose og sprøyt ut en liten del på en makron. Det bør ikke være for mye fyll for da tyter fyllet ut på sidene av makronene.

 

Legg makronene kjølig. Makroner har bare godt av å ligge i kjøleskapet 1 eller 2 dager før de spises, da får fyllet trukket seg ekstra godt inn i makronen.

 

Lykke til!

 

Slik bør makronene ligge i 45 minutter på kjøkkenbenken før de stekes.
Slik bør makronene ligge i 45 minutter på kjøkkenbenken før de stekes.

 

Det salte fyllet er fantastisk til den søte makronen!
Det salte fyllet er fantastisk til den søte makronen!