alt=røkt kolje

Historie fra kjøkkenet

20 år gammel hadde jeg søkt meg studieplass til Hønefoss. Ikke akkurat verdens navle, men passe stort tettsted, og sannsynligvis med bedre studentmiljø enn Oslo.

Siden jeg selv var fra bygda, tenkte jeg Hønefoss ville være et fint sted å starte. Det eneste aberet var at jeg hadde fått studieplass, men ikke leilighet, og studiestart var om en uke. Redningen de tre første ukene ble grandonkel Johannes fra Hardanger. Jeg hadde kun møtt han én gang før, og det var for syv år siden. Han var 83 år. Jeg var 20 og klar for det Hønefoss måtte ha å by på av sosialt liv. Jeg bodde på et av soverommene i gangen. Det var en rar følelse, men fint. Det var som om tiden sto stille i den kommunale leiligheten i 70-tallsstil. Lyden av klokken som slo i stuen. Fotografiene på veggene, og medaljene for krigsinnsatsen under den andre verdenskrig. Som soldat hadde Johannes selv skutt en tysk soldat. Johannes var snillheten selv, men øynene ble harde og stemmen fikk et annet volum da han fortalte om krigen.  Det var ingen anger å spore, det var en nødvendig plikt han hadde utført.

Den første kvelden bød Johannes på røkt kolje og gode historier. Fine minner ga meg lyst til å gjenskape retten som jeg selv ikke har laget før. Så her er oppskriften på tradisjonsrik røkt kolje- til minne om Johannes og gode samtaler på kjøkkenet!

 

Ingredienser:

112 kg hyse-/kolje i skiver

Gulrotstuing:

 • 500 gr. gulrot
 • 1 ss. smør
 • 1 ss. hvetemel
 • 1 dl. melk
 • 1 dl. kremfløte
 • 1 ts. salt
 • 1⁄4 ts. malt hvit pepper
 • Cirka 1 krm. revet muskatnøtt

Eggesmør:

 • 2 stk hardkokte egg
 • 200 g smør
 • 2 ss frisk kruspersille

1. Skrell gulrøttene og skjær dem i terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann.

2. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk og fløte og rør godt. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i gulrøttene og smak til med salt, pepper og muskat.

3. Kok opp rikelig med vann og ha i fisken. La den trekke i ca. 10 minutter, avhengig av størrelsen.

4. Smelt smør, ha i hakket egg og persille.

Server med kokte poteter.

 

Oppskriften kommer fra matprat.no.