alt=veksthus

Rent servert

 

Veksthuset er endelig åpnet for sesongen. Å ha et veksthus med skogens grønne fangarmer hengende over klar for å gripe tak i det, er en utfordring.

Jeg vasket veksthuset grundig i fjor høst med rødsprit, men da vi i helgen pakket ut veksthuset, var det sopp, grønske og andre guffenheter der som jeg hverken vet eller ønsker å vite hva er. Er det noe du ikke bør ha i veksthuset, er det sopp. Derfor er det svært viktig å renholde både veksthuset og eventuelle krukker, samt å kaste alt av gammelt bladverk. Gjør du ikke det, kommer det fort sopp og sykdommer på grønnsakene og blomstene.  Du bør også være obs på “ting” som skjuler seg i sprekker og mellom gulvplankene, og bruke en skrubb eller høytrykksspyler for å få det vekk.

Veksthuset fikk vi i 2012. Det er fra Hasselfors Garden. Det er en oase for tomatene som vi endelig kan høste i juli i stedet for august eller september. Alt av vekster kommer mye tidligere enn vekstene som står utendørs, og de er beskyttet fra skadedyr. Veksthuset er en nydelig ekstra uteplass på regnfulle sommerkvelder. Det er magisk å drikke vin der inne når regnet trommer på glasstaket og gresshoppene synger i hagen omkring.

I Sverige er vekst- og drivhus en megatrend. Trenden er trolig på god vei inn i Norge også. Her er 5 tips til deg som vurderer et veksthus:

  1. Velg veksthus tilpasset ditt behov: Man kan velge mellom et veksthus (kaldhus) eller drivhus (planter drives frem ved hjelp av varme). Skal man holde et drivhus varmt om vinteren, kreves mye strøm. Kanskje du til og med kan lage ditt eget veksthus av gamle vinduer?
  2. Luft, luft og atter luft: Lufting av veksthuset er alfa og omega. Får man ikke luftet godt nok, dør plantene raskt av varmen. Veksthuset vårt har automatiske vinduer, men vi er også nødt til å gjennomlufte (veksthuset kan åpnes både foran og bak) om sommeren – helst hver dag, med mindre det er veldig vått ute.
  3. Vanning: Vanning bør skje tidlig på morgenen, aldri midt på dagen.
  4. Skygge: Av og til blir det rett og slett for varmt for planter i veksthuset. Det kan være lurt å ha et forråd hvor plantene får hvile fra solen. Veksthuset vårt består av en veksthusdel og en oppbevaringsbod. Vanligvis er det en vegg mellom disse delene, men den fikk vi fjernet. Oppbevaringsboden benyttes til planter som trenger skygge. Man kan også kalke glassveggene i veksthuset slik at solen og varmen ikke blir fullt så intens.
  5. Renhold: Pass på å rengjøre veksthuset vår og høst. Bytt ut gammel jord. Tomater bør ikke plantes i samme jord som i fjor siden jorden mangler viktige næringsstoffer som fjorårets tomater brukte opp.

Av og til føles det som det er 1-0 til skogen med tanke på å overta veksthuset. For å sette i stand veksthuset denne sesongen, angrep jeg det med det jeg hadde for hånden. Jeg gikk løs med alge- og soppmiddel, og spylte hele veksthuset med hageslange med høyt trykk. Etterpå var det full gjennomgang av alle kroker og kriker med rødsprit. Voilà! Skogen – Camilla 0-2!

Før.
Før.

 

Dette vil ikke jeg ha i veksthuset.
Dette vil ikke jeg ha i veksthuset.

 

Etter.
Den nederste døren i vektshuset kan slås opp slik at hele veksthuset blir gjennomluftet.
Den nederste døren i veksthuset kan slås opp slik at hele veksthuset blir gjennomluftet.
Omplanting
Forsåingen er fullt i gang, og disse trengte allerede omplanting.
Det er litt for tidlig å sette det som er forsådd inn i veksthuset, men om et par uker bør det være varmt nok.
Det er litt for tidlig å sette det som er forsådd inn i veksthuset, men om et par uker bør det være varmt nok.
Ved siden av veksthuset har vi et kjøkkenland med pallekarmer som vi både direktesår i, og hvor vi setter løk og poteter. Pallekarmene er kjøpt på XL-bygg, og kan sikkert kjøpes i de fleste Maxbo-butikker eller liknende.
Ved siden av veksthuset har vi et kjøkkenland med pallekarmer som vi både direktesår i, og setter løk og poteter. Pallekarmene er kjøpt på XL-bygg, og kan sikkert kjøpes i de fleste Maxbo-butikker eller liknende.
Har du disse i jorden, bør du prise deg lykkelig. Meitemarkene bearbeider jorden og gjør den luftig, og et stort antall av disse tyder på god jord. Vi har mange - jippi!
Har du disse i jorden, bør du prise deg lykkelig. Meitemarkene bearbeider jorden og gjør den luftig, og et stort antall av disse tyder på god jord. Vi har mange – jippi!