Eggende grapefrukt

Ingenting er mer riktig i påsken enn et stort påskemåltid. Eller flere. Og hvorfor ikke benytte påsken til å servere en bokstavelig talt eggende dessert?

Denne oppskriften rev jeg ut av et blad for lenge siden fordi mannen min elsker grapefrukt. Først til helgens store påskemåltid på lørdag ble den laget. Grapefruktkrem i egg med langpepper. Den er slettes ikke så vanskelig å lage, men du trenger en sifon (spumaflaske), et termometer og aller helst også en eggekutter slik at du får en pen, jevn kant på egget som du serverer den i. Grapefruktkremen er skikkelig god og frisk, og perfekt etter et tungt måltid. Jeg fikk ikke kjøpt langpepper, og jeg serverte den derfor i stedet med et lite dryss av vanlig pepper. Det blir nok en annerledes smak enn om du bruker langpepper, for kremen skal egentlig koke med langpepper i kjelen. Langpepper er ikke så vanlig i det europeiske kjøkkenet. Det fins to typer langpepper, piper longum og piper retrofractum, hvor førstnevnte kommer fra India, og den andre fra Indonesia. Jeg kjøpte det i Stockholm for noen år siden, og jeg tipper man får kjøpt pepperen i krydderbutikker eller ved å bestille på nett. Ekstra heldig var jeg siden jeg hadde fått egg fra endene til søsteren min, og derfor kunne jeg servere desserten i et cremefarget andeegg i stedet for hvite egg med datostempling fra burhøns. Luksus!

Her er oppskriften:

Ingredienser:

Grapefruktkrem:

 • 1 1/2 dl. fløte
 • 1 1/2 dl. melk
 • 4 stk. langpepper
 • 4 egg
 • 1 dl. grapefruktsaft
 • 1 dl. sukker

Til grapegelé:

 • Cirka2,5 dl. grapefruktsaft
 • 5-6 plater gelatin
 • Salt

Fremgangsmåte:

Lag geleen først. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann (cirka 10 minutter). Kok opp grapefruktsaft i en kjele. Trekk kjelen av platen og ha den oppløste gelatinen oppi kjelen, rør til det er oppløst. Hell over i en firkantet form slik at du kan skjære ut kvadrater eller firkanter til servering ved siden av grapefruktkremen.

Grapefruktkrem:

 • Kok melk og fløte med langpepper (eller med litt kvernet vanlig pepper). La stå og trekke i minst fem minutter. Skjær av toppen av eggene med en eggekutter. To av eggene skal du bruke i grapefruktkremen, de to andre kan du bruke til en omelett.
 • Kok opp fløtemelken igjen. Hell den varmen fløtemelken over eggene mens du hele tiden pisker. Hell grapefruktsaften og sukker i bollen og visp det sammen.
 • Varm blandingen til 90 grader mens du hele tiden rører rundt. La blandingen avkjøles helt. Miks kremen jevn i en kjøkkenmikser. Fyll blandingen over i sifonen og lad sifonen opp med en kullsyrepatron. Plasser sifonen i kjøleskapet.
 • Når du skal servere: rist sifonen, fyll eggeskallene med skummet og strø over litt pulverisert langpepper. Skjær terninger av geleen, strø på litt salt og server.

Voilà! Påskens friskeste dessert.