alt=bakerovn

Grovsnakk

Vi har blitt hekta på vedfyrt bakst. Skorpen blir noe helt for seg selv. For ikke å snakke om duften under stekingen. Å åpne bakerovnsdøren mens solen skinner og fuglene kvitrer i skogen omkring, og se perfekte rundstykker ligge klar for spising, det øker definitivt mitt lykkenivå.
Grovt brød er sikkert veldig sunt, men godt er det ikke. Mellomgrovt derimot fungerer bra for meg. Det blir luftig samtidig som samvittigheten min er bedre siden det er noe grovere korn enn kun hvetemel. Her er oppskrift på mellomgrove rundstykker. Oppskriften kommer fra boken “Bakeren i Lom” – Morten Schakenda.

Ingredienser:

 • 1 1/4 kg hvetemel
 • 50 g sammalt rug grov
 • 50 g siktet rugmel
 • 50 g sammalt spelt
 • 50 g sammalt hvetemel
 • 50 g havremel
 • 40 g maltekstrakt
 • 1 l vann
 • 20 gram salt
 • 15 gram gjær

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene unntatt salt og gjær i en eltebolle. Elt raskt sammen, ca. 2 minutter, og la den hvile i 30 minutter. Ha så i salt og gjær, og elt videre i 15-20 minutter på sakte fart. De siste to minuttene elter du på rask hastighet.
 • Smør en bolle med litt olje, og ha deigen over i den. Strø litt mel på toppen, dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 3 timer.
 • Hell deigen på en melstrødd benk, og trill ut store “boller”. Jeg pleier å kjevle disse bollene ganske flate (jeg er glad i mye sprø skorpe på rundstykkene og ikke så mye “brød”) og deler “paidiagrammet” inn i fire like store “sektorer” som hver utgjør ett rundstykke. Jeg legger disse til etterheving i cirka en time. Husk å heve deigen langt unna et åpent vindu eller trekk fra verandadøra. Deigen skal heller ikke heves oppå komfyren eller på varmekabler – det gir et dårlig resultat.
 • Pensle rundstykkene når de er ferdig hevet dersom du ønsker det. Sett dem så inn i forvarmet ovn. I vanlig ovn skal rundstykkene stekes på cirka 220 graders varme. De bør steke i 12-15 minutter, alt avhengig av hva slags stekeovn du har. Når du banker på undersiden av rundstykkene, skal det komme en hul lyd – da er de trolig ferdig.

Lykke til!

Bakerovnen skal varmes opp vel og lenge før baksten kan settes inn. Steker man rundstykker, må man passe på siden ovnen er glovarm og de lett blir brent.
Bakerovnen skal fyres  opp vel og lenge før baksten kan settes inn. Når man steker rundstykker, må man passe på siden ovnen er glovarm og rundstykkene lett blir brent.

 

Det er en skikkelig god følelse å åpne bakerovnsdøren når duften av rundstykkene treffer deg i nesen og de mest perfekte rundstykker kommer til syne.
Det er en skikkelig god følelse å åpne bakerovnsdøren når duften av rundstykkene treffer deg i nesen, og perfekte rundstykker åpenbarer seg.

 

Det er flere enn oss som er glad i nystekt bakst, så her gjelder det å passe på. Det har vært tap tidligere!
Det er flere enn oss som er glad i nystekt bakst, så her gjelder det å passe på. Det har vært tap tidligere!