Sweet & sour

Enkelte chocolatiere forakter den. Den likner ingen annen sjokolade og har heller ingen av kvalitetene som annen sjokolade har. Hvit sjokolade inneholder kakaofett, melk, sukker og vanligvis vanilje. I motsetning til vanlig sjokolade, inneholder den ikke kakaomasse. Mens mørk kokesjokolade føyer seg etter mine krav når jeg tempererer den, er den hvite sjokoladen kranglete. Hvis du er nybegynner på temperering av sjokolade, lønner det seg derfor å begynne med mørk sjokolade. Jeg har endelig funnet en hvit sjokolade som fungerer godt til temperering, og det er sjokoladen fra Summerbird. Jeg tror ikke den selges i vanlige matbutikker, men den er å få på blant annet Maschmanns matmarked på Skøyen og i enkelte kjøpesentre.

Jeg lager hvite sjokoladepraliner på grunn av muligheten til å kombinere den vanvittige sødmen med det syrlige som disse pralinene – fylt med sitron- og ingefærganache.  Temperer sjokoladen  eller kjøp ferdig temperert sjokolade på for eksempel Cacas. Når du har støpt skallene til pralinene, kan du lage ganachen.

Oppskrift på sitron- og ingefærganache:

  • 200 gr. hvit sjokolade
  • 1 dl. fløte
  • Skall av 1 sitron (unngå det hvite på innsiden av skallet – tilpass antall sitroner i henhold til ønsket grad av syrlighet)
  • Saften av 2 sitroner (igjen: øk/reduser mengden dersom du ønsker mer/mindre syrlighet)
  • Cirka 2 cm. med revet ingefær (finrevet på rivjern)

Varm kremfløten til kokepunktet, men ikke la den koke. Ta fløten av varmen og tilsett den hvite sjokoladen som er hakket i småbiter. Bland i sitronsaft, revet sitronskall og revet ingefær. Hell blandingen over i en bolle og sett til avkjøling i kjøleskapet. Sprøyt blandingen over i de forhåndsstøpte pralinskallene. Som regel er ganachen stiv nok til å ha på “bunnene” på pralinformene umiddelbart.

Sett pralinene til avkjøling, og gled deg til du kan snu pralinformen opp-ned, og de perfekte pralinene triller ut!

 

bier
Her er en annen type pralin jeg lagde til en “babyshower”; mørke sjokoladepraliner med peppermyntefyll.