Retten til et frø

Et nytt frødirektiv fra EU har blitt fremmet i det stille. Direktivet vil hindre fri tilgang på frø. Det opprinnelige direktivet ville hatt konsekvenser for både profesjonelle og amatørhagedyrkere. Det ville ikke vært lov å ta røtter, frø og stiklinger fra egne planter. Å dele planter på egen hånd ville heller ikke vært lov.

Det opprinnelige direktivet åpnet også opp for en høyere grad av patentbeskyttelse på frø. EU-parlamentet avviste forslaget i mai 2013, og ba kommisjonen om et nytt forslag.

Patentrettigheter på frø har vi sett eksempler på tidligere. Monsanto er et av verdens største agrokjemiske konsern og produserer blant annet sprøytemiddelet Roundup og en rekke genmodifiserte frø. Bøndene som dyrker soyabønnen fra Monsanto, har ikke lov til å lagre kornet for å bruke det som nytt såfrø neste sesong. Bøndene må kjøpe nytt såkorn. Konsernet har ført rettsaker mot amerikanske bønder om patentrettigheter på sitt genmodifiserte såkorn fordi vinden sprer de patenterte plantene over til andre gårdsbruk. I en verden hvor 842 millioner mennesker sulter, er dette absurd. Det er en vanvittig sløsing med naturens ressurser som gjør meg direkte uvel og provosert. Da jeg fortalte mannen min at jeg skulle skrive om Monsanto, var hans første reaksjon “vær forsiktig”. At jeg måtte passe på å ikke skrive noe feil. Det sier vel det meste. For øvrig anbefaler jeg virkelig dokumentaren “Matvareindustriens hemmeligheter”. Der kan du stifte nærmere bekjentskap med blant annet Monsanto.

I dag valgte jeg å så frø fra egen plante. Fra en pasjonsfrukt, faktisk. Det kommer til å ta lang tid før den spirer, men det er vel verdt å prøve.  I tillegg har jeg sådd mange andre frø, vel og merke fra kjøpte frø. Tomat, chili og agurk er allerede forsådd. Jeg er blitt svært inspirert til å ta vare på frøene som tomatene kommer til å gi i sommer, og dyrke frem mine tomater fra dem. Høste av naturen og egne planter. Mens jeg ennå har lov.

 

Kilde: Store norske leksikon (2005-2007), no.wfp.org, realseeds.co.uk.

Sommeren 2012 fikk vi veksthus på torpet, det hadde vi ønsket oss lenge. Bildet er fra 2013. Ikke lenge før det skal fylles med frø fra både planter og grønnsaker.
Sommeren 2012 fikk vi veksthus på torpet, det hadde vi ønsket oss lenge. Bildet er fra 2013. Nå er det heldigvis ikke lenge før det skal fylles med frø fra både planter og grønnsaker.

 

I juni 2013 så det slik ut på torpet.
I juni 2013 så det slik ut på torpet.

 

Vi hadde en pasjonsfruktblomst i fjor som fikk både blomster og pasjonsfrukt, pasjonsfruktene var riktignok ikke helt modne. De falt av før de rakk å bli modne. Nytt forsøk gjøres i år!