alt=foccacia

Foccacia med hjemmelaget kremost

Du er kanskje vant til foccacia primært som tilbehør til annen mat, men foccacia fungerer utmerket som en egen rett. For eksempel til lunsj fylt med hjemmelaget kremost, serranoskinke og epleskiver.

Tanken på å lage egen kremost er muligens fremmed for mange, men sannheten er at hjemmelaget kremost er svært lett å lage. Det krever bare litt planlegging foruten å blande like deler rømme og yoghurt, tilsette krydder og salt, og la stå over natten. Jeg har laget foccacia mange ganger, men siden jeg ikke fikk laget denne versjonen før midnatt, gikk jeg for en lettvint løsning – nemlig eltefri foccacia. Eltefri foccacia er supert hvis du ikke har en kjøkkenmaskin tilgjengelig. Oppskriften er hentet fra Trines matblogg. Foccaciaen ble bra, men neste gang vil jeg trolig tilsette litt mer gjær enn det oppskriften angir fordi foccacian ble litt lav.

Jeg fulgte fremgangsmåten i linken over, og da den var ferdig hevet, helte jeg deigen over i en liten langpanne. Jeg stakk krydderurtene ned i foccaciaen, og ringlet over olivenolje og salt – da får olivenoljen og saltet trengt ekstra ned i deigen. Da foccaciaen var ferdig stekt, lot jeg den avkjøle på rist for så å dele den i to lag slik at jeg kunne fylle den.

Ingredienser til kremost:

  • 1 boks rømme
  • 1 boks yoghurt naturell
  • Salt, pepper
  • Krydderurter (bruk tørkede, ikke ferske. Tørkede gir mer smak)

Fremgangsmåte:

Legg et tynt oppvaskhåndkle (ikke av tykk bomull) i en stor sil over en bolle. Bland sammen rømme, yoghurt naturell, krydderurter og salt godt i en bolle. Hell blandingen over i oppvaskhåndkledet. Vri oppvaskhåndkledet sammen slik at du ser at det pipler væske ut. La stå over natten, vri et par ganger. Voilà! Neste dag når du knyter opp oppvaskhåndkledet, har du nydelig kremost!

Da foccaciaen var avkjølt, smurte jeg på et godt lag med kremost, et godt lag med serranoskinke og toppet den med epleskiver før jeg la på toppen. Røkelaks er også godt og kan brukes som et alternativ til serranoskinken.

Hvis du først lager kremost, lag litt ekstra og gi bort i et fint glass til en venn. Det hadde i alle fall jeg blitt glad for!

Hell rømme- og yogurtblandingen over i et oppvaskhåndkle i en sil.
Legg et oppvaskhåndkle i en sil over en bolle. Hell rømme- og yogurtblandingen oppi oppvaskhåndkledet.
Vri oppvaskhåndkledet sammen slik at væsken begynner å piple ut i bollen under. La stå i romtemperatur over natten.
Vri oppvaskhåndkledet sammen slik at væsken begynner å piple ut i bollen under. La stå i romtemperatur over natten.
Det er en skikkelig god følelse å knyte opp håndkledet morgenen etter og finne deilig kremost!
Det er en skikkelig god følelse å knyte opp håndkledet morgenen etter og finne deilig kremost!
Hvis du har kremost til overs, hell den over i et fint glass og gi til en venn, da vel.
Hvis du har kremost til overs, hell den over i et fint glass og gi til en venn, da vel.