Andre boller

Nei takk til tunge hveteboller som legger seg som en klump i magen. Helgens prosjekt på torpet var å lage perfekte skolebrød.

Jeg har i lengre tid forsøkt å bake perfekte, luftige boller. Nå er oppdraget gjennomført og avsluttet. Hemmeligheten? Å gjøre feil.

Jeg følger som regel Morten Schakendas oppskrifter når det gjelder bakverk. Det gjorde jeg også denne gang, men jeg gjorde en feil i fremgangsmåten. Schakenda pleier å blande mel og væske først og så elte dette i 15 minutter. Siden tilsetter han gjær og elter i nye 15 minutter. Jeg hadde derimot alle ingrediensene i eltebollen samtidig (og melken var til og med kjøleskapskald), men jeg eltet deigen i 25 minutter, og jeg fikk tidenes hvetedeig og tidenes skolebrød!

Nå skal det sies at det heller ikke er en ulempe å steke skolebrødene i en bakerovn som jeg gjorde, men denne deigen tror jeg også blir bra i vanlig stekeovn. Bakerovnen utnyttes alltid til det fulle, spesielt nå som det er lysere om kvelden. Vi fyrte opp bakerovnen kl. 10:30 på morgenen. Bakerovnen holder seg varm ekstremt lenge, og det er viktig at ovnen ikke er for varm når man legger inn bakverk. Hvis ovnen er for varm, får du bakverk som ser ferdig ut på utsiden, men som er rå og tunge i midten. Jeg la ikke inn skolebrødene før klokken 18:00 på kvelden. Jeg er sikker på at duften av skolebrødene fra bakerovnen kunne kjennes i mils omkrets!

Her er oppskriften og fremgangsmåten. Om du velger å gjøre feil eller ikke, er opptil deg, men for meg fungerte det svært bra. Jeg har derfor valgt å formidle “feilen” i fremgangsmåten.

Ingredienser:

Skolebrød:

 • 1 kg hvetemel
 • 50 gram gjær
 • 1/2 liter helmelk (lurt at melken er temperert)
 • 150 gram sukker
 • 15 gram salt
 • 15 gram kardemomme
 • 150 gram smør i terninger (ikke kjøleskapskaldt smør)

Vaniljekrem:

 • 5 dl H-melk
 • 100 gr sukker
 • 1/2 vaniljestang
 • 4 eggeplommer (romtempererte)
 • 40 gr maisenna

Hell melk og sukker i en kjele. Skrap ut frøene fra vaniljestang. Ha vaniljefrø og stang i kjelen og varm forsiktig opp til kokepunktet. Pisk eggeplommer og maisenna sammen i en bolle. Hell over den kokende melken over eggeblandingen mens du visper. Ha kremen tilbake i kjelen, og la den koke sakte opp. Det er viktig å røre hele tiden slik at kremen ikke svir seg. Når kremen koker, hell den gjennom en sil over i en skål. Strø med litt sukker for å unngå snerk. Sett kremen raskt til avkjøling.

Fremgangsmåte skolebrød:

Bland alle ingrediensene og la det elte i kjøkkenmaskinen i 25 minutter.  Deigen heves cirka 1 time og bollene trilles deretter ut. La bollen etterheve i cirka 45-60 minutter før de fylles med vaniljekrem og stekes i ovnen. Bruker du vanlig stekeovn, bør de steke i cirka 10-12 minutter på 220 grader.

Lykke til!