Valentines på vranga

Jeg er ingen tilhenger av Valentinsdagen. Jeg har ikke sansen for konseptet “én felles dag hvor man skal markere kjærligheten”. Hvis du ikke passer på de 364 andre dagene i året, har du kanskje ingen Valentinsdag å markere.

Disse pralinene lagde jeg for å markere at denne dagen er minst like viktig som de 364 resterende dagene. Pralinene er av melkesjokolade og er fyllt med hjemmelaget bringebærgelé. For å gi pralinene litt lengre holdbarhet, pleier jeg å ha litt rom eller annen alkohol i geleén. Når du lager praliner med fyll, er det viktig at pralinskallene er helt tette ellers kan det dannes mugg. Fremgangsmåten for å temperere sjokoladen og fylle dem i former, finner du her:  http://ienkelhet.com/2014/01/04/rope-pa-snoen/. Geleén er superenkel, og kan jo også benyttes som en egen dessert. Ikke behov for pulverpakke her!

Oppskrift bringebærgelé:

  • 1/2 pose frosne bringebær
  • Cirka 1 dl. vann
  • Cirka 4-5 ss. sukker (alt ettersom hvor søt du ønsker den)
  • Cirka 6-7 plater gelatin

Fremgangsmåte:

Kok opp bærene til det begynner å “væske” seg. Hell alt i en sil og trykk med en slikkepott mot silen slik at du får ut bringebærsaften. Bland dette med vann. Bringebærsaften og vann bør utgjøre cirka 5 dl. væske til sammen. Hell opp i sukkeret oppi blandingen og kok alt i cirka 5 minutter. Ta kjelen av platen, og ha gelatinen i. Hvis du ønsker å servere geleén til noe annet, heller du den i serveringsskåler og setter til kjøling. Hvis du bruker den i praliner som meg, er timingen alt. Geleén må ikke være for varm for da smelter pralinskallet. Samtidig må du passe på at den heller ikke stivner før du er klar til å fylle pralinskallene.

Når du har fyllt geleén i pralinskallene, bør du la den stivne i romtemperatur før du lukker pralinene igjen med smeltet, temperert sjokolade. Hvis du synes det er for stor jobb å temperere sjokolade, selger for eksempel Cacas ferdig temperert sjokolade. Det betyr at du kan smelte sjokoladen uten å bruke termometer og sjokoladen vil likevel få en bra “knekk” og en fin glans.

Til mannen min – siden dagen i dag er minst like viktig som alle de andre dagene!

Geleen stivnet litt for raskt for meg denne gang og fyllet ble dessverre ikke perfekt, men smaken var perfekt.
Geleen stivnet litt for raskt for meg denne gang og fyllet ble dessverre ikke perfekt, men smaken var perfekt.