Vinterhvit pizza

Torpet i skogen i Värmland brukes oftere og oftere til tross for snø og kuldegrader. Med bare skog og et og annet rådyr rundt oss, får vi en fantastisk ro når vi våkner opp en lørdag morgen og ikke helt vet hva dagen vil bringe.

Ta på seg varme klær og ta med en kopp kruttsterk kaffe ut mens man for eksempel fyrer opp bakerovnen. Minus åtte grader er ikke et hinder for å lage pizza når man har bakerovn! Det er bare ekstra tilfredsstillende å løpe inn i huset med sprøstekt pizza hentet ut av en glohet bakerovn. Helgens pizza tok det oss i underkant av 90 sekunder å steke. Det er med andre ord lurt å ha dekket på bordet før man putter pizzaen inn i bakerovnen. Akkurat som de fleste andre tingene jeg baker, sverger jeg igjen til Morten Schakendas oppskrift på både pizzabunn og hvit saus. Pizzabunnen blir vellykket hver gang. Jeg har også forsøkt samme oppskrift i en såkalt Pizza Express ovn (som man blant annet kan kjøpe i Gutta på Haugen), det fungerer veldig bra, men stenovsstekt pizza har en helt særegen smak. Selvfølgelig kan du også bruke oppskriften på denne bunnen og steke pizzaen i en vanlig elektrisk ovn, men det er ikke like lett å få den sprø, og en Pizzaovn Express kan være en god investering hvis du er glad i tynn og sprø bunn.

Her er oppskriften på pizzabunnen som gir cirka 7-8 pizzaer av “italiensk størrelse”. Jeg pleier å halvere denne porsjonen til 4 personer, men det forutsetter at du kjevler bunnene tynne.

  • 1 kg hvetemel
  • 6,5 dl vann
  • 10 gr. fersk gjær
  • 15 gr. salt.

Bland mel og vann i en kjøkkenmaskin, og la maskinen gå i tre minutter. La så bollen (med lokk eller plastfolie) stå i en time. Tilsett gjær og salt, og elt deigen i 15-20 minutter. Etter dette skal deigen heve i cirka i 1-2 timer.

Jeg har fått skikkelig dilla på hvit pizzasaus i stedet for tradisjonell tomatsaus. Den er nydelig sammen med parmaskinke, blåmuggost, mozzarella, parmesan og pinjekjerner.

Oppskrift på hvit pizzasaus:

  • 2 dl. rømme
  • 3-4 hvitløksfedd (alt ettersom hvor glad du er i hvitløk)
  • En god håndfull fersk oregano (hakket)
  • Salt og pepper

Bland det hele sammen. Sausen har godt av å få stå noen timer i kjøleskapet og gjerne også over natten. Smør et jevnt lag med saus på pizzabunnen og topp med de andre ingrediensene du måtte ønske. Vår pizza hadde både parmaskinke, blåmuggost, mozzarella, parmesan, pinjekjerner, oregano, salt og pepper.

Så kom følelsen av en riktig italiensk pizzeria krypende til tross for kulde og snø!

flamme bakerovn
Det tar cirka to timer å fyre opp ovnen, og varmen holder svært lenge. Her kan du steke store mengder pizza, brød og boller. Vi har bare et problem: fryseren vår begynner nå å fylles opp med brød og rundstykker…
Jammen ble det også tid til å lage Schakendas havrebrød. Et veldig saftig brød som også er sunnere. Havregryn haringen bakeregenskaper i seg selv, og må derfor blandes med ulike sorter mel.
Jammen ble det også tid til å lage Schakendas havrebrød. Et veldig saftig brød som også er sunnere. Havregryn har ingen bakeegenskaper i seg selv, og må derfor blandes med ulike sorter mel.
Somebody´s watching over us. Godt å vite.
Somebody´s watching over us. Godt å vite.
Villsvin observert i Värmland...
Villsvin observert i Värmland…