alt= gnocchi oppskrift

Gnocched out

Vanligvis er det ikke jeg som lager mat på hjemmebane med unntak av desserter. Nå har jeg lyst å lære meg mer grunnleggende teknikker og har angrepet dette området med stor iver. Hjemmelagde gnocchi sto derfor på menyen i går.

Det uttales forresten “njåkki”. Mektig kosemat som er perfekt for helgen!

I følge Andreas Viestad er gnocchi italienernes måte å få en potet til å late som om den egentlig er pasta. For nordmenn som tradisjonelt spiser mye poteter, er dette en deilig avveksling fra den kokte varianten. Det er ikke vanskelig å lage selve gnocchien, men det tar litt tid å koke dem, i alle fall hvis du skal servere den som hovedrett til mange personer. Koketiden i seg selv er ikke lang, men det er viktig ikke å koke for mange gnocchi i samme kjele for de klistrer seg raskt sammen. Jeg fant en blogg som på en enkel og god måte forklarer hvordan man lager gnocchi og jeg fulgte denne fremgangsmåten: http://matosofi.com/2012/11/17/gnocchi-hjemmelaget-potetpasta-og-universaltilbehor/ Pass på å ikke bruke for mye hvetemel i gnocchideigen – seige og gummiaktige gnocchi smaker ikke godt.

Gnocchi bør ledsages av en deilig saus som innhyller gnocchiene. For et par år siden satt vi på en enkel fortausrestaurant i Firenze som serverte en skikkelig god pasta med gorgonzola- og valnøttsaus. Jeg elsker blåmuggost! Med blåmuggost kan man virkelig trylle frem fantastiske sauser og desserter. Jeg forsøkte derfor å kopiere smakene fra Firenze, og det med stort hell. Hvis du ikke har lyst til å lage gnocchi, er sausen perfekt også til pasta.

Her er oppskriften:

 • 1 stor håndfull valnøtter
 • 50 gr. Gorgonzola
 • 50 gr. Roquefort
 • 100-200 gram Parmesan
 • Cirka 1 dl. melk
 • Cirka 2, 5 dl. fløte
 • Litt smør (cirka 2-3 ss.)
 • Salt, pepper

Slik gjør du:

 • Rist valnøttene i en tørr panne, sett til siden.
 • Ha gorgonzola, roquefort, melk og smør i en panne. Smelt på svak varme, rør med en tresleiv til osten har smeltet. Kok i et par minutter.
 • Ha i fløten tilslutt, og la sausen reduseres (koke litt inn) slik at sausen får en fyldig konsistens.
 • Når gnocchiene er ferdigkokt, legg dem på en tallerken. Hell over litt av ostesausen, litt parmesan, litt saus og så til slutt litt parmesan igjen. Strø valnøttene på og kvern litt sort pepper på toppen.

Buon appetito!