alt=hjemmelagde pølser

Tre sorter til jul

Jeg må først innrømme at det ikke er jeg som er mesteren bak disse pølsene, men jeg har vært stolt pølsemakerassistent.
Det tar tid å lage hjemmelagde pølser, men som med alt annet; å lage pølser er enkelt når du først kan det. Denne gang ble det hjortepølse med rødbet, oksehalepølse og sennepspølser. Kjøttprosenten i Gilde grillpølser er på cirka 48. Jeg har plukket opp pølsepakker i butikken som har 25 % kjøttinnhold. Våre pølser har nok litt over 80 %  kjøttinnhold.

Så hva bør man tenke på når man velger ingredienser? Velg kjøtt med fett – pølser med for lite fettinnhold er sunt, men ikke noe særlig godt. Pølsene blir fort tørre og faller fra hverandre hvis det er lite fett. Alle pølsesortene vi lagde, inneholder kvernet sideflesk. I tillegg inneholder de egg, potetmel, havregryn og diverse krydderblandinger. Havregryn er med på å gjøre pølsene saftige. Først kverner vi alt kjøttet, siden blandes alt i kjøkkenmaskin. Tarmen tres på pølsestapperen som forøvrig er egenimportert fra Italia, og så er alt klart til å begynne stappingen.

Sennepspølsene er rimelig tradisjonelle julepølser for oss, men med litt mer “bite”. I tillegg har vi har vi drømt opp to innovasjoner; at kvernet rødbet ville stå godt til hjortekjøtt og gjøre pølsene saftige, samt aller dristigst: pølser med oksehale. Oksehalene har surret i jerngryte i stekeovnen over natten, da får vi i tillegg nydelig oksehalesuppe og god kraft til å spe pølsene med.

Tre pølser til jul!

fellesbilde
Oksehalekraft, en kvern, godt kjøtt, en pølsestapper, naturtarm og et ekstra par hjelpsomme hender er det du trenger for å lage gode pølser.
polsestapper
Italiensk håndsveivet pølsestapper – minst ti ganger så effektiv som for eksempel en pølsestapper du kan kjøpe til en KitchenAid.