Rent mel i posen

Jeg har alltid vært glad i brød. Ikke brødet jeg husker som barn – kneip med en seig og gummiaktig brun skorpe som det nesten ikke var mulig å tygge over. For at jeg skal spise brød, må det være nystekt brød med store “luftehull”.
Skorpen skal være så sprø at man hører det “knekker” i det man setter tennene i den. Det er vanskelig, om ikke umulig, å få til slikt brød i en vanlig stekeovn. Vi har lenge fantasert om en bakeovn på torpet og i sommer ble drømmen en realitet. Den ble kjøpt inn via Auds bakerovner i Vegårdshei (http://www.vegar-ferie.com/59518939). Bakerovnen veier 400 kilo, men den “smatt” ganske elegant og raskt på plass bak torphuset takket være Aud og broren hennes. Bakerovnen måtte “brennes” inn i 24 timer, og det førte til fyringsnattevakter for å hindre at ilden sluknet. Å stå opp i morgenskumringen klokken 04:00 for å legge inn ved i bakerovnen føltes likevel ganske godt og litt magisk. I skogen rundt torpet var det kun reven som var våken og listet seg rundt.

For meg finnes det bare én baker. Bakeren fra Lom – Schakenda. Det går gjetord om bollene han serverer på bakeriet i Lom, jeg har smakt dem, de var gode, men boller er ikke så viktig for meg. Brødoppskriftene hans derimot – de sikrer suksess.

Schakenda hever som regel brøddeigen totalt nesten i fire timer. Det tar litt tid, men hvis man planlegger og starter tidlig, er det ikke noe ekstraarbeid. Fremgangsmåten til Schakenda er først alltid å blande mel og vann, og så la dette stå i 30 minutter. Deretter skal salt og gjær blandes inn i deigen. Det skal eltes først i to minutter på rask hastighet i kjøkkenmaskinen og 30 minutter på rolig hastighet. Da jeg fulgte Schakendas fremgangsmåte til punkt og prikke forrige gang vi lagde rundstykker, ble de himmelske. Sprø skorpe og med store luftehull inni. Siden torpet ligger i skogen, blir det fort mørkt. Stekingen pågikk derfor i lys av fakkel og peisbål. Det fine med bakerovnen er at selv etter at både pizza og rundstykker er stekt, holder varmen seg ekstremt lenge i ovnen.

Det er perfekt å slenge inn et lammelår på ettervarmen som kan godgjøre seg over natten!

Her kommer oppskriften på valnøttbrød som denne gang ble omgjort til rundstykker uten valnøtter. Til tross for at brødet inneholder mye grove kornsorter, blir det overraskende luftig. Nå er fryseren i Oslo fyllt opp med hjemmelagde rundstykker som varmes opp igjen i stekeovnen før de skal spises. Bye- bye Hattings frosne industrirundstykker!

Schakendas valnøttbrød

Oppskriften gir 3 ganske store brød

 • 1250 g hvetemel
 • 50 g sammalt rug, grov
 • 50 g siktet rugmel
 • 50 g sammalt spelt
 • 50 g sammalt hvetemel
 • 50 g havremel
 • 40 g maltekstrakt eller honning
 • 1 liter vann, ca 30 grader
 • 20 gram grovt havsalt
 • 15 g fersk gjær
 • ca 100 g valnøtter

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene, bortsett fra gjær, salt og valnøtter i en eltebolle og elt i ca 2 minutter til deigen er arbeidet sammen. La deigen hvile i bollen i ca 30 minutter. Tilsett salt og smuldret gjær. Elt videre i ca 15 minutter på sakte fart. Tilsett valnøttene (ikke hakk dem).
 • Kjør på rask hastighet i ca 2 minutter. Sett deigen til heving og dekk med plast eller lokk. La deigen heve til omtrent dobbelt størrelse, cirka tre timer.
 • Bak ut og la brødene etterheve i en time. i vanlig stekeovn kan du prøve deg frem med steketiden, men de bør nok stekes på cirka 18o grader i 35-40 minutter.

detaljer

Sprø skorpe er en absolutt nødvendighet!
Sprø skorpe er en absolutt nødvendighet!

bal oystein bakerovn sommer bakeroven vinter