Om å brygge på noe

Siden kjæresten min fikk ølbryggekurs i bursdagsgave, har hjemmeproduksjonen av øl startet for fullt.
Hvis du tror hjemmebrygget øl er som såkalt “hjemmebrygg”, er det ikke det. Hjemmebrygget øl kan bli minst like godt som øl fra for eksempel Nøgne Ø. Om ikke bedre. Og for en tilfredsstillelse det er å kunne lage øl selv. Sosialt er det også. Bryggeland på Grünerløkka er veldig gode både på vareutvalg, service og ikke minst lidenskap for hjemmebrygging. Bryggeland har også en egen nettbutikk hvor man kan få kjøpt alt man trenger http://bryggeland.no/ Du kan kjøpe «ferdige pakker» som gjør at du kan brygge for eksempel en IPA eller hveteøl.

For fem uker siden startet vi bryggingen av årets juleøl “Bad Santa”. Innpakningen er vel så viktig som innholdet. Tittel, etiketter og tekst. Ingenting overlates til tilfeldighetene. Etiketten er produsert på papir fra rester etter ølproduksjon. Vårt eget malt som blir igjen etter bryggingen blir et flott jorddekke rundt vinterplantene og samtidig et matfat for småfuglene om vinteren. Selve bryggeprosessen tar cirka 3-4 timer.

Etter dette skal ølet gjæres i plastdunk i cirka en uke. Hos oss gjæres den i badstuen (ikke påslått). Neste steg er å tilsette litt sukker for ettergjæringen, og så tappes ølet på flasker til modning. Juleølet vi har laget skal modnes et par måneder på flaske. Etter det gjenstår det mest høytidelige: nemlig smakingen. I fjor kjørte vi blindtesting mellom vårt hjemmebryggede øl og øl fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Ingen av de øltørste prøvekaninene greide å avgjøre hvilket øl som var hjemmebrygget. Og ølet vårt slo også ut to av de kjøpte konkurrentene når det gjaldt smak! Hvis du planlegger å sette i gang med brygging av juleøl, er du allerede litt sent ute. En hveteøl krever litt mindre modningstid enn juleøl, så det kan du fortsatt rekke. 44 dager igjen til jul!

“Ruud Brew gir en ny dimensjon til mikrobrygging. Kjærlig mesket med sousvide sirkulator og temperaturkontroll på desimal. Badstugjæret og håndtappet. Bad Santa juleøl gjør julen hvitere og samvittigheten snøblind. Brygget på sjokolademalt, belgisk ale-gjær og Challenger humle. Kurerer tørre småkaker, forkjølte reinsdyr og Mrs. Santa PMS”.

dekke ol foran ol bakside