Tidsriktig

Høst og frost har feid over torpet, og det meste av planter er dødt. Jeg liker å se på det som om plantene bare har trukket seg inn i seg selv, og lagrer energi til våren igjen. Litt som oss mennesker.
Vi  pakker oss inn i tykke jakker og aller helst går vi inn i varmen og drømmer om neste gang vi ser solen igjen. Da gjelder det i alle fall å gjøre innetiden hyggelig! Jeg er veldig glad i både høst og vinter, og liker at innetiden gir tid til både matprosjekter og “pyssel”. Nå som det er høst kan man nyte tunge og gode sjokoladedesserter som for eksempel en sjokoladefondant. Mange påstår det er vanskelig å få til sjokoladefondant, men det er det virkelig ikke. Det dreier seg nesten kun om steketid. Steketiden må testes ut et par ganger i starten hvis du ikke har laget fondant tidligere. Jeg vet at nøyaktig 12 minutter er perfekt i stekeovnen hjemme hos oss. Tenk også på at fondanten “steker” videre når du har tatt den ut av ovnen, så det er bedre å steke den for kort enn for lenge. Den er nydelig ved siden av vaniljeiskrem og friske bringebær. Her er min oppskrift:

  • 120 gram sjokolade – helst med minst 70 % kakaoinnhold
  • 110 gram smør
  • 4 egg
  • 150 gram sukker
  • 50 gram mel
Fremgangsmåte:
  1. Smelt smøret og sjokoladen i vannbad. Pisk egg og sukker stivt og bland alle ingrediensene lett sammen.
  2. Smør små porsjonsformer – for eksempel kaffekopper (må tåle varme) og strø dem med sukker. Fyll koppene 3/4 fulle med røre.
  3. Stek fondantene på 220 grader i cirka 12 minutter. Fondanten er ferdig når de er rennende inni og stive utenpå.
  4. Server sjokoladefondantene nystekte sammen med vaniljeiskrem og bringebær.
fondant icycabbage