Gul som en tomat

Å kunne plukke sine egne grønnsaker fra egen hage er fantastisk. Jeg føler en skikkelig forventning hver gang jeg går inn i veksthuset eller i grønnsakslandet for å se hvordan utviklingen har vært. Hvis jeg studerer agurkplanten og plutselig oppdager to fullvokste ferdige agurker som bare venter på å bli plukket og spist, føler jeg rett og slett en ordentlig glede! Denne gang dreier det seg riktignok om tomater. Jeg er nok over gjennomsnittet glad i tomater. I år hadde vi ganske store mengder tomater av ulike sorter; både røde, gule og oransje. Og selv om ganske mange av dem raskt havnet i munnen der og da, ble det likevel nok igjen til en ketchup. Siden vi i år også fikk chili, ble sluttproduktet hotchup. Nå skal det sies at jeg synes ketchupen fra  Heinz er helt ok, og ketchupen fra Stokes er svært god, men det gir meg en mestringsfølelse å kunne lage ketchupen selv. Jeg fulgte ikke en fast oppskrift, den ble til etter smak, men her er den sånn omtrentelig:

 • Olje
 • Hvitløk
 • Løk
 • Tomater
 • Chili
 • Soltørket tomat
 • Tomatpurè
 • Worchestersaus
 • Eplecidereddik
 • Salt
 • Pepper
 • Honning (eller eventuelt sukker)
 • Paprikapulver (jeg brukte røkt paprikapulver)

Start med å steke løk og hvitløk i oljen. Ha etterhvert bare alt oppi; tomater og alt av krydderet. Jeg kjørte blandingen raskt i blenderen, hvis du gjør dette er det viktig at det er kort. Hvis du kjører den for lenge får du raskt et hvitt skum på ketchupen som ikke ser særlig delikat ut. Ha ketchupen tilbake i kjelen og kok den i omlag 40-50 minutter. Etter dette er det tid for å sile ketchupen. Bruk en ny og ren kjele, ha ketchupen i en matsil og press blandingen gjennom slik at det kommer rød og delikat ketchup i kjelen. Husk å koke flaskene i varmt vann slik at du er sikker på at de er rene. På grunn av eddiken holder ketchupen seg bra noen måneder i kjøleskapet.

Nyt!

Ketcgup

 

Veksthus